Logo
Hot News

Dziecięce posiłki bezglutenowe przy celiakii – zalecenia i przeciwwskazania

On czwartek, Maj 9th, 2019

Zasady diety bezglutenowej dla dzieci w zasadzie nie różnią się od zasad diety dorosłych osób. Jednakże dzieciom dania podaje się w innych proporcjach i czasem z odmiennymi składnikami. Bardzo istotny jest aspekt emocjonalny i społeczny dziecka, które w odmienny sposób jest odżywianie. Gluten stanowi mieszaninę białek, znajdujących się w pewnych zbożach. Obejmuje on dwie rodziny, czyli gliadyny oraz gluteniny. Gliadyny wywołują reakcję immunologiczną w chorobie trzewnej dzieci praz dorosłych. Odpowiadają za stan zapalny jelita cienkiego, przez który pojawiają się różne objawy chorobowe. W ostatnich latach wzrosła liczba chorych na celiakię. Stwierdza się także coraz częściej nadwrażliwość na gluten. Powodem tego są przemiany i modyfikacje genetyczne pszenicy.

Czego dzieciom nie wolno podawać przy diecie bezglutenowej?

W diecie bezglutenowej zakazane są cztery grupy zbóż: żyto, owies, pszenica, jęczmień. Dzieci często reagują silniej na te zboża, przez nie dostatecznie wykształcony system immunologiczny. Takie produkty jak: płatki śniadaniowe, makarony, mąki, ciasta oraz pieczywo powinno być starannie wybierane w wersji bezglutenowej, ze znakiem przekreślonego kłosa, aby były w pełni bezpieczne dla dziecka. Tak drastyczne zmiany w żywieniu mogą jednak nie zostać zaakceptowane przez najmłodszych, dlatego polecamy zapoznać się z artykułem poradnikowym o tym jak nauczyć dziecko na diecie bezglutenowej zasad żywienia i ich przestrzegania.

Co można podawać dziecku przy diecie bezglutenowej?

Rodzic każdego małego dziecka będącego przymusowo na diecie bezglutenowej ma bardzo ciężkie zadanie. Maluchy często wybrzydzają przy jedzeniu, a nie łatwo skomponować codzienny bezglutenowy jadłospis. Warto pamiętać przede wszystkim, iż wszystkie posiłki powinny dostarczyć rozwijającemu się organizmowi, wszelkich potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Warto włączyć do diety kaszą i ziarna sezamu, słonecznika oraz łuskanego ryżu. Mąki bezglutenowe przeważnie nie posiadają w sobie tyle samo witamin z grupy B czy innych składników mineralnych jak cynk, magnez i żelazo. Przy układaniu jadłospisu, należy pamiętać o produktach z tak zwanych pseudo zbóż oraz amarantusa. Istotne znaczenie ma również spożywanie przez dziecko warzyw i owoców. Świeżo wyciskany sok ma w sobie wiele błonnika, który usprawnia działanie układu pokarmowego malucha, eliminuje problem z zaparciami.

Produkty zalecane dzieciom

Bezglutenowe produkty, które warto uwzględnić w diecie młodego człowieka to przede wszystkim: proso, soja, kukurydza, ziemniaki, ryż, tapioka, maniok, amarantus, sago sorga, fasola, orzechy, owoce, warzywa, mięso. Dostępne w sklepach są także produkty przetworzone z zawartością glutenu, nieprzekraczającą 20 mg na kilogram. Etykiety takich produktów posiadają charakterystyczne znaki przekreślonego kłosa.

No votes yet.
Please wait...
Your 468x60 Adsense Code Here
Displaying No Comments
Have Your Say

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Your 300x250 Adsense Code Here